Pomimo że chleb możemy bez trudu dostać w każdej pobliskiej piekarni, to kupione wypieki nigdy nie mają takiego samego smaku jak te robione własnoręcznie. W warunkach domowych można szybko i prosto upiec pyszny bochenek chleba, jednak aby jego smak spełniał nasze oczekiwania, należy przestrzegać kilku obligatoryjnych reguł. Upieczenie pysznego chleba wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem, dlatego warto się do niego odpowiednio przygotować.
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia chleba?
Choć chleb można upiec na wiele różnych sposobów, to istnieje kilka składników, bez których niemożliwe jest uzyskanie satysfakcjonującego wypieku. Absolutnym fundamentem podczas pieczenia chleba jest oczywiście letnia woda oraz sól. Te dwa elementy są podstawą w procesie pieczenia, jednak na nich lista niezbędnych składników się nie kończy. Obligatoryjna jest również mąka. Jej wybór zależy od indywidualnych preferencji danej osoby. Najczęściej stosuje się mąkę pszenną, ale do pieczenia można śmiało użyć także mąki żytniej. Ostatnim, lecz prawdopodobnie najważniejszym składnikiem, jest baza, na której chleb będzie mógł urosnąć. Zazwyczaj w tym celu stosuje się zakwas, ale zamiast niego można użyć również drożdży. Wybór produktu do pieczenia zależy od rodzaju bochenka, jaki planujemy uzyskać. Jeżeli chcemy dodatkowo uatrakcyjnić smak chleba, to możemy dodać bonusowe składniki takie jak słonecznik albo mak.
Czy pieczenie chleba w warunkach domowych jest dobrym pomysłem?
Spora część społeczeństwa jest utwierdzona w przekonaniu, że pieczenie chleba w domu jest pozbawione sensu. Możliwość dostania świeżych wypieków w piekarni sprawia, że wiele osób nie ma wystarczającej motywacji, by samodzielnie upiec własny bochenek. W rzeczywistości taka postawa jest jednak błędna. Domowy chleb ma znacznie więcej walorów smakowych niż jego alternatywy z piekarni. Wyróżnia się on nie tylko lepszą chrupkością oraz atrakcyjniejszym smakiem, ale również dłuższą świeżością. Jeżeli chcesz spróbować upiec swój własny bochenek, ale nie wiesz jak się do tego zabrać, to nie musisz załamywać rąk – przeczytaj i dowiedz się jak upiec chleb w piekarniku. Dzięki temu w mgnieniu oka nauczysz się, w jaki sposób piec zarówno smaczny, jak i zdrowy chleb. Nie zwlekaj i rozpocznij naukę już dziś.
O czym pamiętać podczas pieczenia chleba?
Aby chleb nabrał pięknego i wyjątkowego smaku, to ważne jest pamiętanie o odpowiednich proporcjach. W tym celu należy dodać jedną dużą łyżkę soli, która umożliwia rozwój smaku ciasta, oraz kilka łyżek zakwasu. Liczba łyżek zakwasu zależy od ich wielkości, jednak przyjmuje się, że zakwas powinien stanowić około 15% ogólnej masy mąki w cieście. Zazwyczaj do uzyskania satysfakcjonującego wypieku starcza 5 łyżek zakwasu, aczkolwiek liczba ta w niektórych przypadkach może się lekko zmieniać. Niezbędna jest również odpowiednia ilość wody. W przypadku chleba wystarcza zaledwie 0,5 litra, jednak należy pamiętać, by woda była jak najczystsza. Dlatego właśnie najlepszym wyborem jest renomowana woda źródlana albo woda rzeczna. Niezbędna w uzyskaniu pięknego wypieku jest również odpowiednia proporcja mąki. Aby nasz chleb wyróżniał się licznymi walorami smakowymi, najlepiej użyć dwóch różnych rodzajów mąki. Należy jednak pamiętać, że jeżeli dodajemy 300 gramów mąki razowej, to powinniśmy dodać taką samą ilość drugiej mąki. Dzięki temu smak chleba będzie zapierał dech w piersi i robił wrażenie na wszystkich domownikach. Podstawowy przepis na chleb można oczywiście lekko modyfikować i wprowadzać pewne korekty, aczkolwiek istotne jest, aby przynajmniej częściowo trzymać się podstawowych wytycznych.